Inițiativă pentru implementarea unui Program Național Antarctic

În perioada 11-13 septembrie 2023 Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB) a primit vizita Președintelui Comitetului Științific pentru Cercetări Antarctice (SCAR), Dr. Yeadong Kim împreună cu reprezentantul administrativ KOPRI, (Institutul de Cercetări Polare Coreea de Sud) , dl Sebin Lee.  Cu această ocazie în data de 11 Septembrie a fost organizată  o masa rotundă la care au participat pe lânga oaspeți, directorul general al INCDSB  prof. dr. Mihaela Păun, președinta consiliului științific dr. Simina Lițescu Filipescu, directorul științific dr. Ana Maria Prelipceanu, coordonatorul departamentului de Cercetări Arctice și Antarctice, dr. Iris Maria Tușa precum și reprezentantul Antarctic Treaty Consultative Meeting al României, dr. Manuela Elisabeta Sidoroff.

În cadrul întâlnirii fost prezentată Strategia de Cercetare a Departamentului de Cercetări Arctice și Antarctice în contextul strategiei instituționale și a strategiei de devoltare a institutului. S-au prezentat rezultatele cercetărilor celor 4 expediții ROICE organizate de institut  la baza KOPRI din Antarctica de Vest, stația  King Sejong din insula King George și s-a discutat posibilitatea semnării unui nou MoU de cooperare cu KOPRI. De asemenea fost vizitată și infrastructura de cercetare  și au fost prezentate rezultate ale proiectelor INCDSB.

La data de 12 septembrie 2023, cu ocazia vizitei Președintelui SCAR – Dr. Yeadong Kim, Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Științe Biologice împreună cu Comisia Națională de Cercetări Antarctice și Medii Extreme a Academiei Române (CNCAME)  au organizat Conferința “Știința Antarcticii” –  necesitatea intensificării cercetărilor naționale și internaționale, organizată în Aula Academiei Române.

Președintele SCAR, dr. Yeadong Kim  a prezentat o imagine de ansamblu a Scientific Committe on Antarctic Research (SCAR), planul strategic 2023-2028, programul științific legat de cercetarea climei și mesajul urgent din sud: Antarctica și Oceanul de Sud  precum și faptul că cea mai semnificativă influență a schimbărilor climatice din Antarctica va fi și asupra schimbării globale a nivelului mediu al mării și asupra impactului acesteia asupra societății și mediului. Alte impacte la nivel global, influențate de schimbările antarctice includ evenimente meteorologice extreme, secete, incendii, inundații și acidificarea oceanelor care cauzează perturbări ale ecosistemelor și pierderea biodiversității dincolo de regiunea Antarctică.

Președintele SCAR a făcut o trecere în revista și a activității Institutului de Cercetări Polare -KOPRI, în stațiile de cercetare din Arctica și Antarctica, a infrastructurii existente și a parteneriatelor și a alianțelor regionale.

Președintele SCAR, Dr. Yeadong Kim

„Înțelegerea Antarcticii  și a ecosistemelor sale, înțelegerea efectelor acesteia asupra proceselor globale precum și utilizarea regiunii ca platformă pentru studierea atmosferei superioare și a spațiului  reprezintă o viziune cuprinzătoare care ne ajută să îmbunătățim cunoștințele noastre despre lume și despre universul înconjurător” a afirmat dna Dr. Loreta Păun, consilier Prezidențial. Din partea Comisiei de Cercetari Antarctice și Medii Extreme a Academiei Române au participat la eveniment acad. Dumitru Murariu președintele și vicepreședinții acad. Panin Nicolae și dr. Manuela Sidoroff, reprezentantul SCAR dr. Cristina Purcărea, precum și secretarul general al Academiei Române, academicianul Ioan Dumitrache.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și cel al Afacerilor Externe au fost reprezentate de directorii generali dr. Antonio Rădoi și dr. Felix Zaharia care au subliniat importanța evenimentului atât pentru cercetarea științifică cât și pentru diplomația românească și care au reafirmat deschiderea instituțională pentru un domeniu de studiu în care România are o lungă și strălucită tradiție. Din partea organizatorilor INCDSB, directorul general prof. dr. Mihaela Păun a subliniat importanţa pe care institutul pe care îl reprezintă o acordă cercetărilor climatice, parteneriatului cu institutul KOPRI și susținerea acordată Departamentului de Cercetări Arctice și Antarctice al INCDSB, iar  dr. Iris Maria Tușa, coordonatorul Departamentului de Cercetări Arctice și Antarctice al INCDSB a a prezentat realizările  obținute în urma celor patru expediții guvernamentale ROICE organizate de institut la stația King Sejong a Institutul de Cercetări Polare al Coreei de Sud (KOPRI) din Antarctica in baza unui MoU încheiat între INCDSB și KOPRI. Prof. Carmen Chifiriuc, prorector la Universitatea din București, a susținut importanța cercetării în regiunile polare și necesitatea unui plan național.

De asemenea la conferință au participat Dr. Florica Topârceanu, Reprezentantul României în cadrul CEP (The Committee for Environmental Protection) la Tratatul asupra Antarcticii, contraamiralul Marian Săvulescu, conducătorul expediției RONARE 2017 participant la Campania de vară “Antarctica 2016-2017” a armatei Argentiniene, fondatorul Asociației “Emil Racoviță” Dan Hazaparu, cât și  Maria Uca Marinescu, exploratoare română și președinte a Comisiei de Sport și Mediu din cadrul Comitetului Olimpic Român.

„Întâlnirea de la Academia Română are câteva obiective importante, printre care identificarea unor noi teme și programe de cercetare, dar este, totodată, o pledoarie pentru formularea unui Plan Național de Cercetare în zona Antarcticii, astfel încât România să devină parte cu drepturi depline dintr-o rețea de elită, care abordează, din multiple perspective, teme critice actuale. Continuăm să fim doar membru consultativ, deși avem activitate îndelungată în cercetările antarctice. Este foarte important ca România să devină membru deplin al Tratatului Antarctic, statut care ne-ar permite să fructificăm relațiile cu toate statele membre. Vom avea drept de vot și de a participa mai activ dreptul de a participa la redactarea legislațiilor interne. Trebuie să înțelegem că formularea acestei strategii este un efort comun al mai multor entități și instituții, în măsura în care Programul Național Antarctic are nevoie nu doar de o viziune coerentă în cadrul comunității științifice, dar, mai ales, de susținere și finanțări asigurate de stat”, declară dr. Manuela Sidoroff, vicepreședinte al Comisiei Naționale de Cercetări Antarctice și Medii Extreme a Academiei Române. Cuvântul d-nei dr. Manuela Sidoroff a fost un manifest în favoarea unui Program Național Antarctic.